Statična sanacija gradbenih konstrukcij

Statična sanacija gradbenih konstrukcij so gradbeni posegi s katerimi stavbi izboljšamo statično stabilnost in tehnično ustreznost, ter varnost pri uporabi.

Najpomembnejši element pri statičnih sanacijah je statična sanacija nosilnih elementov stavbe (temelji, nosilna konstrukcija).

V podjetju Grating M Team izvajamo sanacije temeljev, nosilnih zidov in medetažnih plošč na podlagi statičnih izračunov in skladno z navodili statika. Sodelujemo s strokovnjaki na področju temeljenja – geomehanik in na področju konstrukcij (statik), ki skladno z zakonodajo izdelajo geomehanska poročila in statične izračune, ter navodila za izvedbo statične sanacije.

Na podlagi te vam izdelamo ponudbo in dela tudi izvedemo. Najpomembnejše statične sanacije so sanacije temeljev, sanacija nosilnih zidov in sanacija medetažnih konstrukcij.

Statična sanacija temeljev

Tako kot se gradi hiša od temeljev navzgor, poteka tudi statična sanacija stavbe. Statična sanacija temeljev se izvaja zaradi različnih vzrokov, ki so pogosto posledica slabe gradnje, slabo nosilnih tal, lahko pa se izvajajo zaradi spremenjene namembnosti objekta.

Na podlagi poročila geomehanika in statika se temelji sanirajo na več načinov:

  • obbetoniranje temeljev
  • podbetoniranje temeljev
  • injektiranje temeljev

Statična sanacija nosilnih zidov

Po sanaciji temeljev se je potrebno lotiti sanacije nosilnih zidov. Nosilne zidove dodatno ojačamo z armaturo, injektiramo z injekcijskimi masami, vse na podlagi poročila statika.

Statična sanacija medetažnih konstrukcij

Sanacija medetažnih konstrukcij je izredno zahtevna še posebej v starih stavbah. Stare stavbe imajo opečnate nosilne zidove in majhne prostore. Pri rušitvah vmesnih nosilnih zidov za povečanje prostora je nujna prisotnost statika, ki poda rešitve sanacije medetažnih konstrukcij in nosilnih zidov. V večini primerov je zadostna samo zamenjava medetažne konstrukcije in izdelava betonskih plošč v nosilnih stenah vendar brez statičnega izračuna statična sanacija ni priporočljiva. V kolikor pri prenovi hiše rušite kakšno nosilno steno je smiselna statična presoja in sanacija medetažne konstrukcije.

Članek v katerem je sodelovalo naše podjetje: http://www.prirocnikdom.si/sanacija-vlage/

Za kakršnakoli vprašanja glede statične sanacije gradbenih konstrukcij nas kontaktirajte.

Vabimo vas k ogledu naših referenc sanacij objektov in tudi k ogledu vseh ostalih referenc.