Prezračevanje z rekuperacijo

Prezračevanje prostorov je izjemnega pomena, tako za naše zdravje kot za dobro počutje. SEVentilation prezračevalne naprave zagotavljajo boljšo kvaliteto bivanja v prostorih, saj iz prostora odvajajo višek vlage, Co2, neprijetne vonjave in v prostor dovajajo svež zrak ter kisik. Rekuperatorji so prezračevalne naprave, ki imajo vgrajen zračni hranilnik toplote s katerim zmanjšamo energijske izgube na minimum. Izberemo jo glede na velikost in zasedenost prostora in mesto montaže. So najučinkovitejši način boja proti stenski plesni in vlagi.

Zakaj izbrati SEVentilation?

– daje možnost samočiščenja (to pomeni, da za vzdrževanje ne potrebujete serviserja)

– je tišji od ostalih (zaradi posebne zvočne izolacije)

– večji izkoristek (vračanje toplote) do 91%

– elegantna oblika rekuperatorja

– v kompletu ima touch kontrolno enoto

– lična notranja enota, možnost izbire barv notranjega pokrova

– garancija 2 leti

Nekaj najpogostejših dejavnikov za nakup rekuperatorja. VLAGA, SLAB ZRAK, ČRNI KOTI, TEMPERATURNE RAZLIKE ZARADI ODPIRANJA OKEN

Pogosta vprašanja o prezračevalnih napravah – rekuperatorjih:

Kako deluje prezračevalna naprava?

Rekuperator je zračni toplotni izmenjevalec, kjer se križata onesnažen izstopni zrak in čist vstopni zrak, ne, da bi se ob tem premešala. Ventilatorja na vstopni in izstopni strani uravnavata pretok zraka, notranji filtri sveži in iztrošeni zrak očistijo. Porabljen topel zrak iz prostora skozi notranji pokrov potuje do hranilnika toplote, le ta se učinkovito napolni s toplotno energijo, vgrajeni ventilator pa spremeni smer vrtenja. Svež zrak potuje preko napolnjenega hranilnika toplote, pri tem se nanj prenese prej shranjena energija, tako svež, filtriran in segreti zrak prihaja v prostor, ventilator zračnika pa ponovno spremeni smer vrtenja. Delovanje prezračevalnega sistema je priporočljivo skozi vso leto.

Odpiranje oken, da ali ne?

Da bi zagotovili dovolj svežega zraka, moramo poskrbeti za ustrezno in zadostno prezračevanje. Odpiranje oken v prostoru je vsekakor možno ne glede na prezračevalni sistem, vendar v večjem delu leta to ni najbolj smislno, saj je s tem dejanjem vdor zraka temperaturno prenizek ali previsok. Tu so še dejavniki kot so hrup, prah, cvetni prah, mrčes, itd.

Kje je smislno imeti lokalni prezračevalni sistem?

Lokalni prezračevalni sistemi so zaželjeni povsod, naj se gre za novogradnjo ali starejše objekte, stanovanja ali hiše, poslovne prostore, itd. Prednost lokalnega prezračevalnega sistema je tudi ta, da če živite v stolpnici, bloku ali večstanovanjski hiši za montažo rekuperatorja ne potrebujete soglasij sosedov.

Lasnosti decentraliziranega prezračevalnega sistema z vračanjem toplote:

preprečuje nastanek plesni
vedno dovolj svežega zraka
stalno prezračevanje prostorov brez odpiranja oken
minimalna izguba toplote, ker ni tolikšne potrebe po odpiranju oken
veter, hrup, prah in ostali dejavniki ostanejo zunaj – posledično manj alergij
iz kopalnic in sanitarij odvaja slab zrak in škodljive hlape

Eko Sklad

Ste vedeli, da je Eko sklad v letu 2019 odprl javni poziv za nepovratna finančna sredstva za prezračevalne naprave-rekuperatorje, ki imajo vgrajen zračni hranilnik toplote in zmanjšajo energijske izgube na minimum, kar Eko sklad nagradi z nepovratno finančno spodbudo do 20% investicije.